Omsorgspatruljen
Helsemyndighetene vil at flest mulig skal klare seg hjemme, så lenge som mulig. I hovedstaden har dette kommet til uttrykk på flere måter. Hjemmetjenester er prioritert framfor institusjonsplasser. Det satses stort på såkalt velferdsteknologi der folk bor, og i nåværende budsjett har byrådet sagt at byens eldre innbyggere skal kunne bo hjemme og opprettholde sine hverdagsaktiviteter så lenge som mulig.
Når flere skal bo i egen bolig livet ut, betyr det også enda flere aleneboende. Utviklingen skjer over hele landet, men i Oslo er det særlig merkbart. Ikke i noe annet sted i landet er det høyere andel av mennesker over 80 år som bor alene. Ifølge Oslo kommune har noen bydeler over 70 prosent aleneboere
Reportasje for Klassekampen.

Nina Kristensen er født i Moskva og husker fortsatt tøffe krigsår med lite mat. I voksen alder møtte hun en nordmann gjennom det som fram til 1963 ble kalt Norsk-Sovjetrussisk Samband. Han døde for mange år siden, men hun føler seg ikke ensom. Hun kjenner de fleste naboene sine på Ellingsrud og snakker med hennes sønn, som bor i Paris, nesten hver dag.

Bent Fladby har kjørt sykebesøk i nesten femten år. Det var han som var medhjelper for to år siden da lege Arurann Ananthaharan hadde sin opplæring på sykebesøk.

En eldre person ringte legevakten fordi hun sliter med å puste og ikke klarer å ta kolsmedisinen.

Ananthaharan og Fladby er rutinerte på hjemmebesøk. De vet hva de skal gjøre, nesten uten å måtte si noe til hverandre.

Mens Ananthaharan snakker med sønnen til pasienten, gjør Fladby klar prøvesvaret.

Legen snakket lenge med barna til en eldre kvinne. De er enige i at det er best hun legges inn til observasjon i noen dager. Han ringer til sykehuset for å bestille en ambulanse.

Mobilt kontor: Ananthaharan får beskjed om hvor neste pasient befinner seg, og går i gang med å lese seg opp på sykdomshistorien.

Ananthaharan liker dagene i turnusen der han drar på sykebesøk. Da får han sett hele mennesket.